Set Nasi Tomato + Ayam Masak Merah + Dalca + Jelatah + Papadom |
Selalunya anda akan menumis bahan tumis terus ke dalam rice cooker. Cuba anda tumis di kuali atau periuk dahulu dan baru dimasukan ke dalam rice cooker. Anda akan dapati dasar periuk TIDAK berkerak tebal dan hanggus.
Seletah nasi masak |
Bahan²nya
3 bawang putih - hiris
5 bawang rose - hiris 1 inci halia - ditumbuk 1 biji bawang besar - dihiris
2 biji Buah pelaga
2 biji Bunga cengkih
1 sudu besar lada hitam
1 inci Kulit kayu manis 2 kuntum Bunga lawang
1 batang serai - di ketuk
2 biji tomato - dihiris
1/2 tin puri tomato
3 sudu minyak sapi / majerin / butter
2 sudu minyak masak
1/2 cawan kismis ( jika suka )
5 cawan beras - cuci dan toskan
Garam secukup rasa
Air ( sukat dengan cawan beras lebih kan 1 cawan contoh 5 cawan beras 6 cawan air)
1/2 cawan susu cair
garam
5 sudu air panas
Daun pandan disimpul
Cara²nya
1. Cuci dahulu beras dan toskan
2. Didihkan air dalam rice cooker dengan daun pandan
3. Panaskan kuali masukan minyak masak, minyak sapi / majerin / butter dan tumis bawang merah kecil / besar, bawang putih, halia, lada hitam, serai dan rempah hingga kuning dan naik bau.
3. Masukkan puri tomato dan tomato hiris kacau rata dan masak hingga naik minyak. Jadilah pes nasi tomato.
4. Ketepikan sebahagian minyak dari pes nasi tadi sebelum memasukan pes ke dalam rice cooker ( memasukan minyak yang berlebihan dari pes tadi akan mengakibatkan dasar periuk berkerak dan hangus. Untuk mengelakkan pembaziran, minyak tadi boleh dimasukan dalam proses membuat ayam masak merah ).
4. Apabila sudah mendidih masukkan beras.
5. Dalam bekas lain masukan garam dan kacau dengan air panas hingga larut kemudian masukan susu cair kacau rata dan ketepikan.
6. Apabila nasi telah kering, kacau nasi dan curahkan susu cair separuh tutup semula dan biarkan masak dalam 8-10 minit lagi barulah dikacau. Tuang lagi saparuh susu lagi dan masak lagi 5-8 minit lagi dan lepas tu baru di kacau ( Jika selalu dikacau akan menyebabkan nasi hancur dan tidak berderai )
7. Taraaaaaa dah siap dan boleh dihidangkan bersana lauk ayam masak merah dan dalca serta jelatah mentah juga papadom
Tips
Tidak digalakan meletak garam semasa menumis atau semasa air mendidih. Ia akan mengakibatkan nasi akan menjadi patah kecil dan tidak memanjang walaupun menggunakan beras basmathi.
Selamat mencuba! ;)
Tips
Tidak digalakan meletak garam semasa menumis atau semasa air mendidih. Ia akan mengakibatkan nasi akan menjadi patah kecil dan tidak memanjang walaupun menggunakan beras basmathi.
Selamat mencuba! ;)
No comments:
Post a Comment