Nuffnang Ads

Tuesday, 30 September 2014

Gulai Lemak Daging Salai vs Rebung

Aruwah abah berasal dari Rembau, Negeri Sembilan. Orang Negeri Sembilan tak sah makan tanpa gulai lemak.. gulai lemaknya pula pedas ( podeh ) dan dah tentu tentunya pekat!

Salah satu masakan kegemaran aruwah abah adalah Gulai Lemak Daging Salai campur pula dengan rebung....errrrrmmmmm yammy! hehheeh

Jom intai resepinya dibawah


Bahan²nya:-

400gm daging salai - dihiris nipis 
( bagaimana nak dapatkan daging / ayam / ikan salai klik --->  DI SINI )
500ml satan kelapa pekat ( jika ambil dari perahan kelapa hendaklah menggunakan 1 1/2 biji kelapa )
20 biji cili padi ( lebihkan atau kurangkan cili padi ikut suka ) - tumbuk 
1 biji bawang merah rose - tumbuk
1 biji bawang putih - tumbuk
1 inci kunyit - tumbuk
Serbuk kunyit - jika perlu
1 batang serai - ketuk
1 helai daun kunyit - koyak
Rebung
Perasa
Garam
Air

Cara²nya:-

Masukan bahan yang ditumbuk, serai dan daun kunyit dan masukan 100ml santan dan 100ml air,

Renehkan sebantar 5-10 minit, masukkan rebung dan 200ml santan dan 150ml air,

Masakan hingga rebung lembut kemudian masukkan daging

Jika warna kuning kurang menyerlah masukan sedikit serbuk kunyit

Masakkan daging dalam 15 - 20 minit 

Masukkan garam dan perasa serta lebihan 200ml santan lagi.

Jika santan terlampau pekat masukan sedikit demi sedikit air ( di peringkat ini seelok-eloknya masukan air yang sudah di masak bagi mengelakkan gulai cepat basi ). Jangan terlajak masukkan air dikhuatiri gulai nanti menjadi cair.

Sedia dihidangkan dengan nasi panas dan ikan masin pasti nasi bertambah-tambahlah jawabnya huhuuhhu. 

Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ads

Kongsi Resepi.com