Cuti am pada 16hb September 2014 memberi kesempatan pada ku untuk menyediakan crispy poori untuk anak-anak serta keluarga.
Resepi telah diambil dari ibu saudara ku yang duduk di Jerlun, Kuala Kangsar di pula dapat dari kawanya.. heheh
Ianya makan sihat untuk dimakan oleh seisi keluarga tak kira usia. Anak-anak pasti gemar kerana rasanya ranggup serta sedap!!
|
Imad, Adam ( anak asuhan ) & Tasnim mereka gembira menikmatinya |
Roti Puri
Bahan2nya:-
1 1/2 cawan tepung atta ( tepung buat capati )
1 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu minyak sapi
1 cawan air atau secukupnya
garam
minyak utk menggoreng
- satukan tepung gaul bersama, garam & minyak sapi hingga menjadi serbuk roti
- uli hingga tepung tidak melekat pada tangan
- jika melekat taruk tepung atta sedikit demi sedikit
- rehatkan seketika adunan sediakan papan pencacai dan panaskan minyak
- ambil sedikit adunan dan bulatkan, canaikan adunan hingga nipis
- apabila minyak sudah panas, masukan adunan kedalam minyak panas tadi
- goreng hingga kuning dan garing, angkat serta toskan minyak nya
Kuah Dal
Bahan2nya:-
100 gm kacang dal - direndam semalaman
2 biji bawang rose - dihiris nipis
1 biji bawang besar - dihiris nipis
2 biji bawang putih - dihiris nipis
6 - 8 tangkai cili kering - digunting 1 inci panjang
1 inci halia - dihiris bulat
2-3 tangkai daun kari
1/2 sudu kecil jintan putih
1/2 sudu kecil biji sawi
1 btg kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 biji tomato- di belah 8
1 biji kentang - di potong kuib
1 biji lobak merah - di potong bulat atau panjang
garam
miyak utk menumis
Cara2nya:-
- rebus kacang dal hingga empuk dan masukan ketang
- dalam kuali panaskan minyak, tumiskan kayu manis, bunga lawang dan semua jenis bawang, halia dan cili
- masukan semua jenis rempah dan daun kari
- goreng hingga kuning dan camburkan bahan ini ke dalam periuk rebus kacang dal
- masukan tomato dan masukan garam apabila kentang sudah lembut
Selamat mencuba! ;)
No comments:
Post a Comment