Hari jumaat waktu rehat yang panjang pada bulan puasa lepas saya dan rakan-rakan buat cream puff di pejabat..... alhamdulillah tak sia-sia kami mencubanya berbaloi-baloi
Bagi rakan yang belum pernah buat dan yang dah pernah buat jom cuba menggunkan resepi ini pulak... pasti hasilnya tidak mengecewakan anda
1
cawan air
100 gm butter / marjerin
½ sudu teh gula
Secubit garam
125 gm @ ½ cawan tepung
gandum
3 biji telur
Cara²nya
Satukan air, butter / marjerin, garam,
gula ke dalam periuk dan panaskan hingga mendidih
Kecilkan api, masuk
tepung, kacau dengan senduk kayu, kacau hingga adunan tidak melekat di periuk.Kacau cepat-cepat kemudian sejukkan
Setelah sejuk masukan adunan ke dalam mixer pukul dengan kelajuan rendah
Masukkan telur 1 persatu
dan pukul dengan kelajuan sederhana hingga sebati dan adunan menjadi berkilat
Panaskan oven 180c.
Aduanan tadi masukan kedalam pipping bag
Paipkan adunan ke dalam dulang yang di lapik dengan baking paper atau gris kan dengan majerin saja.
Paipkan aduanan tadi jarak di antara satu sama lain. Kalau rapat nanti bila bakar adunan akan mengembang dan akan bercantum antara satu sama lain.
Cantikan saya paipkan cream puff Jangan lupa jarakan antara satu sama lain |
Bakar pastry tadi selama 20 - 25 minit atau hingga masak
Gunakan api atas dan bawah oven semasa membakar
Taraaaaa cantikan warna keemasan nya |
Kastad
2 cawan susu segar
1 sudu teh esen vanilla
4 biji kuning telor
125gm gula halus
100gm mentega
½ cawan tepung jagung
Hiasan :
Papper cup
Gula ising
Cara²nya
Renihkan susu dan esen vanill dalm periuk
Renihkan susu dan esen vanill dalm periuk
Dalam mangkuk lain pukul kuning telor, gula, tepung
jagung hingga tidak bergentel
Tuangkan jagung dalam periuk, masak api kecil hingga
pekat dan berbuih
Masukkan mentega, kacau dan tutup api
Cucuk sedikit pastry dan paipkan kastad ke dalam cream puff
Lakukan hingga habis
Taburkan icing sugar ke atas cream puff sebagai hiasan
P/s sedap di makan setelah di masukan ke dalam peti sejuk
Cucuk sedikit pastry dan paipkan kastad ke dalam cream puff
Lakukan hingga habis
Taburkan icing sugar ke atas cream puff sebagai hiasan
P/s sedap di makan setelah di masukan ke dalam peti sejuk
Bedakan dengan icing sugar....pasti tergoda |
Sejukan dulu cream puff dalam peti sejuk sebelum dimakan
Selamat mencuba! ;)
No comments:
Post a Comment