Nuffnang Ads

Wednesday, 3 September 2014

Cream Puff

Hari jumaat waktu rehat yang panjang pada bulan puasa lepas saya dan rakan-rakan buat cream puff di pejabat..... alhamdulillah tak sia-sia kami mencubanya berbaloi-baloi

Bagi rakan yang belum pernah buat dan yang dah pernah buat jom cuba menggunkan resepi ini pulak... pasti hasilnya tidak mengecewakan anda


Pastry

1 cawan air
100 gm butter / marjerin
½ sudu teh gula
Secubit garam
125 gm @ ½ cawan tepung gandum
3 biji telur

Cara²nya

Satukan air, butter / marjerin, garam, gula ke dalam periuk dan panaskan hingga mendidih


Kecilkan api, masuk tepung, kacau dengan senduk kayu, kacau hingga adunan tidak melekat di periuk.Kacau cepat-cepat kemudian sejukkan



Setelah sejuk masukan adunan ke dalam mixer pukul dengan kelajuan rendah

Masukkan telur 1 persatu dan pukul dengan kelajuan sederhana hingga sebati dan adunan menjadi berkilat


Panaskan oven 180c. 

Aduanan tadi masukan kedalam pipping bag 

Paipkan adunan ke dalam dulang yang di lapik dengan baking paper atau gris kan dengan majerin saja.

Paipkan aduanan tadi jarak di antara satu sama lain. Kalau rapat nanti bila bakar adunan akan mengembang dan akan bercantum antara satu sama lain.

Cantikan saya paipkan cream puff
Jangan lupa jarakan antara satu sama lain

Bakar pastry tadi selama 20 - 25 minit atau hingga masak

Gunakan api atas dan bawah oven semasa membakar


Taraaaaa cantikan warna keemasan nya


Kastad 

2 cawan susu segar
1 sudu teh esen vanilla
4 biji kuning telor
125gm gula halus
100gm mentega
½ cawan tepung jagung

Hiasan :
Papper cup
Gula ising

Cara²nya
Renihkan susu dan esen vanill dalm periuk
Dalam mangkuk lain pukul kuning telor, gula, tepung jagung hingga tidak bergentel
Tuangkan jagung dalam periuk, masak api kecil hingga pekat dan berbuih
Masukkan mentega, kacau dan tutup api

Cucuk sedikit pastry dan paipkan kastad ke dalam cream puff 


Lakukan hingga habis


Taburkan icing sugar ke atas cream puff sebagai hiasan


P/s sedap di makan setelah di masukan ke dalam peti sejuk



Bedakan dengan icing sugar....pasti tergoda

Sejukan dulu cream puff dalam peti sejuk sebelum dimakan

Selamat mencuba! ;)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ads

Kongsi Resepi.com