Resepi Kulit Tart
Sumber Dari Pn Azlita
170gm butter atau marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
350gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart
Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
Kastad
Sumber Kolej Komuniti Hulu Selangor
1 tin susu cair
3 sudu besar tepung kastad
50 gula halus
secubit garam
Satukan semua bahan dalam periuk
Kacau atas api sampai pekat dan ketepikan biar sejuk
Jelly
2 sudu besar serbuk jelly
1 sudu besar gula halus
3 sudu besar air panas
Satukan semua bahan dalam bekas
Kacau hingga gula larut dan ketepikan
Buah-Buahan
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
Kastad
Sumber Kolej Komuniti Hulu Selangor
1 tin susu cair
3 sudu besar tepung kastad
50 gula halus
secubit garam
Satukan semua bahan dalam periuk
Kacau atas api sampai pekat dan ketepikan biar sejuk
Jelly
2 sudu besar serbuk jelly
1 sudu besar gula halus
3 sudu besar air panas
Satukan semua bahan dalam bekas
Kacau hingga gula larut dan ketepikan
Buah-Buahan
Strawberry
Kiwi
Anggur
Buah di potong kecil
Sedikit coklat - double boil kan
Sapu coklat pada kulit tart
Paipkan kastad yang telah sejuk
Susun buah di atas kastad
Kemudian sapukan jelly supaya buah tidak jatuh dan tart kelihatan berkilat
p/s Sedap dimakan setelah disejukan
Selamat mencuba! ;)
No comments:
Post a Comment