Resepi Kulit Tart
Sumber Dari Pn Azlita
170gm butter atau marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
350gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart
Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
Resepi Kastad
Sumber Olahan Dari Beberapa Resepi Yang Telah Dibuat
4 biji telur
100gm gula halus
150 ml air panas
250 ml susu full krim ( susu kotak dutch lady je )
1 sudu makan tepung kastard
2 titik pewarna kuning telur
secubit garam
Cara²nya:-
Masukan gula di dalam air panas dan kacau hingga larut.
Masuukan susu dan kacau
Dalam bekas lain pukul telur dan masukan ke dalam aduanan susu
Masukan esen vanila dan pewarna kuning telur kacau rata
Tapiskan dan ketepikan
Panaskan oven
Doh ditekan dalam acuan pilihan
Tuang kastad ke dalam pastri sehingga penuh
Bakar dalam oven 180c selama 30 minit
Biarkan sejuk, guna pencungkil gigi untuk umpil tart keluar
No comments:
Post a Comment