Nuffnang Ads

Tuesday, 20 May 2014

Egg Tart


Resepi Kulit Tart
Sumber Dari Pn Azlita

170gm butter atau marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
350gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart

Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.



Resepi Kastad
Sumber Olahan Dari Beberapa Resepi Yang Telah Dibuat

4 biji telur
100gm gula halus
150 ml air panas
250 ml susu full krim ( susu kotak dutch lady je )
1 sudu makan tepung kastard
2 titik pewarna kuning telur
secubit garam

Cara²nya:-

Masukan gula di dalam air panas dan kacau hingga larut.

Masuukan susu dan kacau

Dalam bekas lain pukul telur dan masukan ke dalam aduanan susu

Masukan esen vanila dan pewarna kuning telur kacau rata

Tapiskan dan ketepikan

Panaskan oven

Doh ditekan dalam acuan pilihan

Tuang kastad ke dalam pastri sehingga penuh

Bakar dalam oven 180c selama 30 minit

Biarkan sejuk, guna pencungkil gigi untuk umpil tart keluar


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ads

Kongsi Resepi.com