Nuffnang Ads

Thursday, 24 July 2014

Sambal Ikan Bilis + Tempoyak + Petai

Musim durian mesti ada petai..jatuh pula di bulan ramadhan aduhhhh sedapnyaaa dapat berbuka puasa dengan sambal ini bersama nasi panas..nasi sepinggan pun macam tak cukup dibuatnya huhuuhhuuhuhu


Sambal Ikan Bilis + Tempoyak + Petai


Bahan2nya - sukatan ikut suka
 

Ikan bilis
Cili padi (lebihkan jika suka pedas)
1biji bawang rose
1/2 biji bawang putih
1 biji bawang besar (potong bulat)
1/2 biji tomato (belah 5- 6)
2 sudu tempoyak

PetaiGaram

Cara2nya


Tumbuk cili bersama garam hingga lumat 


Kemudian masukkan bawang rose dan bawang putih tumbuk lagi hingga lumat dan ketepikan


Goreng ikan bilis hingga goreng
 dan ketepikan

Goreng bawang besar anggat dan ketepikan

Goreng petai sekejap saja anggat dan ketepikan

Tumis cili + tomato dengan minyak lebih mengoreng bawang, petai dan ikan bilis

Bila dah sedikit garing masukkan tempoyak ...gorengkan hingga masak
Masukkan ikan bilis dan bawang besar yang telah di goreng terlebih dahulu tadi
Perasakan dengan garan dan pak aji jika suka

p/s sedap dimakan dengan nasi panas2


Selamat mencuba! ;)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ads

Kongsi Resepi.com