Bahan²nya:-
1/2 biji bawang holland - di potong dadu
1 biji bawang putih - dicincang
1 potong halia - dihiris nipis
3 sudu serbuk kari
Cili padi - ditumbuk jika suka pedas tambahkan lagi jika tidak suka pedas abaikan
Kobis - hiris nipis
3 biji telur
Minyak
Garam
Perasa jika suka
Untuk resepi lain bagi inti boleh juga guna resepi Inti Daging Lembu atau Inti Daging Ayam
Cara²nya:-
Panaskan kuali dan minyak
Tumis bawang, halia dan cili hingga naik bau
Masukan serbuk kari, kacau rata hingga naik minyak
Masukan daging lembu dan masak hingga empuk dengan api sederhana perlahan serta terbit minyak
Masukkan garam dan perasa ketepikan
Dalam bekas lain Pukul 2 biji telur hingga kembang dan ketepikan
Dalam bekas lain pecahkan 1 biji telur dan pukul hingga kembang masukan hirisan kobis dan inti dan ketepikan
Panaskan kuali non stick dan masukan telur buat seperti kulit kuih ketayap
Letak inti di tengah² dan lipat seperti murtabak serta ketepikan
Lakukan hingga habis
Setelah selesai panaskan sedikit minyak dalam kuali tadi dan goreng semula murtabak tadi hingga kekuningan dan garing.
Selamat mencuba! ;)
No comments:
Post a Comment